Przepis i sposób przygotowania na: Uśmiech teściowej
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy jajka, posiekaną margarynę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko ze sobą zagniatamy by uzyskać jednolitą konsystencję.
Dzielimy na 2 części.
Budynie przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, lecz przyjmujemy proporcje 4 budynie-6 szklanek mleka-6 łyzek cukru.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wysypana bułka tartą.
Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki , układamy na ciasto obok siebie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Temp 180-190 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.
Ok 10 minut przed wyjęciem wykładamy dodatkowe kawałki jabłka ( ze skórką dałam) do piekarnika, ja wyłożyłam na dolna blachę i pieczemy je razem z ciastem.
Ciasto kroimy na kawałki. Dodatkowo obok wykładamy podpieczone kawałki jabłek, które posypujemy cynamonem, posypujemy rodzynkami.
Ciasto możemy posypać startą czekoladą.