Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy Czekoladowiec
Pomarańczę sparz, wyszoruj i obierz. Wyciśnij z niej sok.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jaja sparz. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, a żółtka wybij do misy miksera i ucieraj razem z cukrem.
Następnie dodaj mąkę oraz sok z pomarańczy.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Na samym końcu dodaj pianę z białek.
Całość wymieszaj i masę wylej na małą, kwadratową blaszkę.
Ciasto piecz około 40 minut w 150 stopniach.
Upieczone ciasto wystudź i pookrawaj brzegi.
Ciasto przekrój na dwa placki.
Krem czekoladowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Część kremu wyłóż na jeden placek i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem.
Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu ciasta, a także posmaruj boki i zrób "ząbki" za pomocą specjalnej łopatki.
Wierzch ciasta można posypać kakao, a także za pomocą szprycy zrobić dowolny wzorek.