Ultra cienki omlet z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • kurki

    150 gram
  • cebu

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczyta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki dokładnie opłukałam, dobrze osączyłam na sicie i oczyściłam. 2 łyzki masła rozgrzałam na patelni, wrzuciłam kurki razem z połową posiekanej drobno cebuli. Posypałam solą i pieprzem. Smażyłam do chwili aż płyn odparował a kurki i cebula się podsmażyły. Wyłączyłam gaz pod patelnią i przystąpiłam do zrobienia omleta.

Wybiłam do miseczki jajka, dodałam mleko, ciut soli i pieprzu oraz posiekaną natkę i wszystko razem wymieszałam widelcem, lekko ubijając przez minutę. Na dużej patelni rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam drugą połowę posiekanej cebuli, lekko ją zeszkliłam po czym wlałam jajka. Smażyłam omlet przechylając patelnię na boki i podważając drewnianą łopatką ścięte brzegi tak aby jeszcze płynne jajka spływały pod spód. Gdy wierzch byl prawie ścięty wysypałam na górę usmażone kurki z cebulą i przykryłam na chwilę patelnię aby omlet doszedł. Gotowy omlet ostrożnie przełożyłam na talerz, posypałam natką i przystąpiłam z córką do konsumpcji. Było oczywiście pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 23.04.2012 16:24
super
Joanna46 12.04.2012 09:43
Aż pachnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat