Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z niespodzianką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1,2 kg
sól do smaku
ugotowanej kaszy jaglanej 1 szk
posiekanego szczypiorku 1/3 szk
masła 2 łyżka
sól do smaku
chili jalapeno do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Udziec umyć, osuszyć i usunąć kość. Nożem tak rozciąć udziec aby powstał jak największy płat mięsa.
Krok 1 - Udziec z niespodzianką foto
2
Oprószyć go solą i pieprzem i odłożyć. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć.
Krok 2 - Udziec z niespodzianką foto
3
Dodać przyprawy do smaku oraz szczypiorek i jeszcze chwilkę smażyć. Wyłączyć ogień pod patelnią, wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać farsz.
Krok 3 - Udziec z niespodzianką foto
4
Przestudzony farsz rozłożyć wzdłuż płata indyka, zwiać w roladę ( mi płat w trakcie cięcia się rozerwał na dwa płaty, więc nałożyłam go na górze na farsz ). Roladę zawiązać sznurkiem wędliniarskim i włożyć do foremki keksowej.
Krok 4 - Udziec z niespodzianką foto
5
Udziec piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek.
Krok 5 - Udziec z niespodzianką foto
6
Jeśli chcemy podać roladę na ciepło do obiadu to sznurek należy zdjąć po chwili i kroić po kilku minutach.
Krok 6 - Udziec z niespodzianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 06.11.2012 22:29
smacznie i kolorowo :)
Ewa104 06.11.2012 15:03
O, i to bym zjadła właśnie na obiadek!
Agnieszka_B 06.11.2012 13:35
Prezentuje się wyśmienicie :)
manaika 06.11.2012 09:33
już mi się podoba
bietka 06.11.2012 08:53
wspaniały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak