Udziec z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,2 kg
  • sól do smaku

  • ugotowanej kaszy jaglanej

    1 szk
  • posiekanego szczypiorku

    1/3 szk
  • masła

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • chili jalapeno do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udziec z niespodzianką foto
Udziec umyć, osuszyć i usunąć kość. Nożem tak rozciąć udziec aby powstał jak największy płat mięsa.
Krok 2 - Udziec z niespodzianką foto
Oprószyć go solą i pieprzem i odłożyć. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć.
Krok 3 - Udziec z niespodzianką foto
Dodać przyprawy do smaku oraz szczypiorek i jeszcze chwilkę smażyć. Wyłączyć ogień pod patelnią, wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać farsz.
Krok 4 - Udziec z niespodzianką foto
Przestudzony farsz rozłożyć wzdłuż płata indyka, zwiać w roladę ( mi płat w trakcie cięcia się rozerwał na dwa płaty, więc nałożyłam go na górze na farsz ). Roladę zawiązać sznurkiem wędliniarskim i włożyć do foremki keksowej.
Krok 5 - Udziec z niespodzianką foto
Udziec piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek.
Krok 6 - Udziec z niespodzianką foto
Jeśli chcemy podać roladę na ciepło do obiadu to sznurek należy zdjąć po chwili i kroić po kilku minutach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 06.11.2012 22:29
smacznie i kolorowo :)
Ewa104 06.11.2012 15:03
O, i to bym zjadła właśnie na obiadek!
Agnieszka_B 06.11.2012 13:35
Prezentuje się wyśmienicie :)
manaika 06.11.2012 09:33
już mi się podoba
bietka 06.11.2012 08:53
wspaniały przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat