Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • udziec z kurczaka

    10 szt
  • przyprawa do kurczaka

    1 opakowanie
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka

Solanka

  • woda zimna

    5 l
  • cukier

    0,5 kg
  • sól

    0,5 kg

Sos czosnkowy

  • ząbek czosnku

    2 szt
  • jogurt grecki

    400 g
  • majonez

    5 łyżek
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
Wlewamy chłodną wodę. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy tak długo aż składniki się rozpuszczą. Kurczaka umytego wkładamy do solanki odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 2 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
Wyciągamy z solanki kurczaka. Myjemy i suszymy. Wlewamy olej oraz doprawiamy jednym opakowaniem przyprawy do drobiu, papryką, curry. Odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Krok 3 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
Wstawiamy kurczaka do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 C. Co 15 minut przewracamy kurczaka na drugą stronę.
Krok 4 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
Wlewamy do kubeczka jogurt grecki. Dodajemy 5-6 łyżek majonezu i energicznie mieszamy. Miażdżymy dwa ząbki czosnku w prasce i dodajemy do sosu. Doprawiamy na sam koniec solą.
Krok 5 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
Wykładamy kurczaka na duży talerz. Na środek kładziemy sos czosnkowy. Ewentualnie doprawiamy kurczaka czarnym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.04.2015 23:18
ekstra przypieczony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat