Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

udziec z kurczaka 10 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
olej słonecznikowy 50 ml
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka

Solanka

woda zimna 5 l
cukier 0,5 kg
sól 0,5 kg

Sos czosnkowy

ząbek czosnku 2 szt
jogurt grecki 400 g
majonez 5 łyżek
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Wlewamy chłodną wodę. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy tak długo aż składniki się rozpuszczą. Kurczaka umytego wkładamy do solanki odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 1 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
2
Wyciągamy z solanki kurczaka. Myjemy i suszymy. Wlewamy olej oraz doprawiamy jednym opakowaniem przyprawy do drobiu, papryką, curry. Odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Krok 2 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
3
Wstawiamy kurczaka do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 C. Co 15 minut przewracamy kurczaka na drugą stronę.
Krok 3 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
4
Wlewamy do kubeczka jogurt grecki. Dodajemy 5-6 łyżek majonezu i energicznie mieszamy. Miażdżymy dwa ząbki czosnku w prasce i dodajemy do sosu. Doprawiamy na sam koniec solą.
Krok 4 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto
5
Wykładamy kurczaka na duży talerz. Na środek kładziemy sos czosnkowy. Ewentualnie doprawiamy kurczaka czarnym pieprzem.
Krok 5 - Udziec z kurczaka z sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 01.04.2015 23:18
ekstra przypieczony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak