Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka pieczony

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
czosnek ząbki 3-4 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler
por 1 szt
cebula 1 szt
woda 200-300 ml
mąka pszenna 1 lyzka
smietana 18% 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka pieczony

Z mięsa wyciąć kość, natrzeć obficie przyprawami,związać nicią jak roladę. i włożyć do lodówki na 3-4 godziny (sol,pieprz,delikat do mies,lubczyk,lisc laurowy,ziele angielskie) włożyć do naczynia żaroodpornego ,oblozyc warzywami (marchew,pietruszka,seler,pora,cebula,czosnek) i wlać wodę, ale ostrożnie, aby nie spłukać przypraw. Naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190 - 200 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem.Sos,który powstał podczas pieczenia przecedzić,zagotować ,zagęścić mąką i ewentualnie doprawić,można dodać troszeczkę śmietany.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 10.11.2014 11:46
Idealny na niedzielny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak