Przepis i sposób przygotowania na: Udziec jelenia z grzybami
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - "Polska Kuchnia Myśliwska"
Marynata: Składniki marynaty (ocet, wino, skórka cytryny, liście laurowe, goździk, ziele angielskie, pieprz)połączyć i zagotować. Przestudzić i przelać do naczynia próżniowego. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć umyte i oczyszczone z błon mięso. Dodać jałowca i zamknąć szczelnie na 24h.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron na patelni. Przełożyć do rondla, podlać wodą oraz 1/3 marynaty. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, co jakiś czas odwracając mięso i podlewając marynatą.
Grzyby namoczyć (ok. 200 ml wody), odsączyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Podlać wodą, w której się moczyły, chwilę dusić, dodać soli, pieprzu oraz na sam koniec łyżkę śmietany.
Gotowy udziec pokroić w cienkie plastry, polać sosem z grzybów. Podawać z podsmażanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!