Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z sokiem pomarańczy z piekarnika

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 8 części krótkich
sól
pieprz
marynata
pomarańcza 1 szt
chili 1 szczypta spora
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej ok 5 łyżek
czosnek 1-2 ząbki
musztarda ok 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z sokiem pomarańczy z piekarnika

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Wetrzeć przyprawy w mięsko.
Z pomarańczy wycisnąć sok (trochę pomarańcza można dodać do pieczenia w kawałkach), czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi przyprawami i olejem.
W marynacie obtoczyć mięso i odstawić na ok 3 godz albo dłużej. Mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec ok 40 minut pod folią aluminiową a po zdjęciu folii piec do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 03.07.2017 22:28
Wspaniały obiad.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak