Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2 szt
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie foto
Do miseczki włożyć obie musztardy, zmiażdżony czosnek, wlać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie foto
Umyte mięso podzielić na porcje, naciąć nożem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie foto
Natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie włożyć razem z marynatą do woreczka do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie foto
Piec w temp 200 stopni około 50 minut. Po upływie pół godziny rozciąć worek i pozostawić do zrumienienia, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 01.03.2014 16:05
smaczny kurczak
Mniam 13.11.2013 18:09
Smacznie wyglądają udka, a marynata jest świetna!
marcia7 13.11.2013 00:47
najlepsza marynata
bhb8 13.11.2013 00:06
Wygląda smakowicie :) Lubię takie mięsne dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat