Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczęce inspirowane Francją z ryżem z warzywami
Kroki postępowania
Oczyszczone udka obsypujemy przyprawą do kurczaka i odkładamy na godz. w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masełka.
Dodajemy udka kurczęce i podsmażamy na małym gazie systematycznie dodając masło.
Gdy udka wstępnie się zetną, zaczynamy dodawać stopniowo posiekaną natkę pietruszki.
Udka dusimy na małym ogniu pod przykryciem, łącznie przez ok 25-30 min. Podczas duszenia z masła i tego co wypłynie z mięska powstanie pyszny sos.
Pierwszy raz danie jadłem podane z białym pieczywem, którym wyjadało się pyszny sos.
Na patelni na odrobinie tłuszczu rozgrzewamy posiekaną odrobinę cebulki.
Dodajemy opłukany ryż i czekamy żeby się lekko zeszklił.
Podlewamy bulionem.
Oczywiście bulion można zastąpić wodą, ale wówczas danie jest uboższe w smaku.
Dodajemy oczyszczoną i drobno pokrojoną paprykę oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy ryż zacznie pochłaniać płyn doprawiamy kucharkiem, pieprzem i natką pietruszki.
Mieszamy i dusimy przez kilka min jeszcze. W razie potrzeby podlewamy bulionem (lub wodą).
Łączny czas gotowania ryżu w tej wersji to ok 25-30 min.