Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka pieczone w piwie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
olej słonecznikowy 50 mililitrów
ząbki czosnku 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
piwo 1 szklanka
gałązki rozmarynu 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka pieczone w piwie

Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak