Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka
4 sztuki -
olej słonecznikowy
50 mililitrów -
ząbki czosnku
2 sztuki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
piwo
1 szklanka -
gałązki rozmarynu
4 sztuki
Sposób przygotowania
Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się