Udka kurczaka pieczone w piwie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • olej słonecznikowy

    50 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • piwo

    1 szklanka
  • gałązki rozmarynu

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat