Udka kurczaka pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka całe

    1 kg
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • keczup

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka wraz z podudziami( można je podzielić) umyć i osuszyć. Oliwę zmiksować( lub dobrze wymieszać) z octem winnym, keczupem i ziołami. Dodać posiekaną cebulkę. Tak przygotowaną marynatą polać kurczaka i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, obłożyć kawałkami masła, delikatnie podlać wodą i piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 29.01.2014 23:37
świetne mięsko :-)
Wafelek2601 07.11.2013 12:10
Uwielbiam udka
IKrakowianka 21.08.2013 19:44
wyglądają super
manaika 22.09.2011 21:44
uwielbiam:)
Mirka-Ludomila 01.06.2011 11:09
apetyczne
Katarzyna/kate1980 25.10.2010 14:44
super przepis dodaję do ulubionych żeby zawsze mieć go pod ręką
Tahitha 24.10.2010 09:57
Lubię pieczony drób :)
sylwiachmiel 23.10.2010 20:48
pyszne udka
SYLWIA63 23.10.2010 14:53
apetyczne
iwa643 23.10.2010 08:01
chrupionce fajowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat