Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucieraniec z jabłkami i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 1 szklanka
jaja 4 szt

KRUSZONKA

margaryna 0,5 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki

DODATKOWO

jabłka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ucieraniec z jabłkami i kruszonką

Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
W makutrze dokładnie rozetrzyj margarynę razem z cukrem pudrem.
Jaja wyparz, wybij i dodaj do makutry. Całość cały czas ucieraj.
Powoli dosypuj małymi partiami mąkę i nie przerywaj ucierania.
Na samym końcu dodaj mąkę.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Na ciasto wyłóż starte jabłka i posyp kruszonką przygotowaną z podanych składników.
Ciasto piecz około godzinę, aż zacznie ładnie pachnieć i kruszonka na wierzchu zrobi się złocista :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 10.02.2015 13:13
bardzo lubię ciasta owocowe
gottrina 03.02.2015 18:32
lubie takie placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak