Ucierane ciasto z owocami na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    5 szt
  • maślanka

    1 szkl
  • olej rzepakowy

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • maliny świeże

    700 g

Kruszonka

  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier

    120 g
  • margaryna

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.
Krok 2 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto
Równomiernie rozłożyć owoce ( dałam maliny i jeżyny, w sumie 700g)
Krok 3 - Ucierane ciasto z owocami na maślance foto
Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 170st.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 04.12.2014 15:57
Fajne ciasto;)
Agnieszka-87-25 04.12.2014 14:34
lubię takie!
kasia.s 04.12.2014 14:14
Wygląda pięknie:)
Krystyna32 04.12.2014 12:43
apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat