Tuszka z ryżowym nadzieniem

Tuszka z ryżowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    ok 1,8 kilogramowy
  • ryż brązowy

    200 gram (2 woreczki)
  • marchew

    1 duża sztuka
  • pieczarki

    250 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

  • sól morska

    świeżo mielona
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • przyprawa do kurczaka

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
Sprawionego kurczaka rozkładamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Krok 3 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
Całość doprawiamy i smażymy do momentu jak grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Składniki podlewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy, by marchew delikatnie zmiękła. Woda powinna odparować.
Krok 4 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
Przygotowane warzywa zdejmujemy z ognia. Dodajemy do nich ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
Farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Związujemy nóżki.
Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny. Smacznego!
Jadwiga/Jaga85
Tak podany kurczak podbije serca domowników! Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, Ryżowy farsz idealnie dopełnia całość!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

12.08.2015 21:30
ciekawe danie

gusia1000

30.01.2015 00:33
Super jadło.

iziona

28.01.2015 08:39
Porwałabym to miesko ze zdjęcia

Stenka

27.01.2015 15:39
dobre i ładnie wygląda

marzut

27.01.2015 13:27
super przepis

IZABELA29

27.01.2015 12:02
wow jakie pyszne danie

wyattearp

27.01.2015 11:27
rewelacja!!

Adam/ZUB3R

27.01.2015 11:24
wygląda bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat