Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Tuszka z ryżowym nadzieniem

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
ok 1,8 kilogramowy
ryż brązowy
200 gram (2 woreczki)
marchew
1 duża sztuka
pieczarki
250 gram
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
świeżo mielona
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Sklep Prymat
olej

Porada

Tak podany kurczak podbije serca domowników! Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, Ryżowy farsz idealnie dopełnia całość!

Przepis i sposób przygotowania na: Tuszka z ryżowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.
Sprawionego kurczaka rozkładamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
2
Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu.
Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Krok 2 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
3
Całość doprawiamy i smażymy do momentu jak grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Składniki podlewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy, by marchew delikatnie zmiękła. Woda powinna odparować.
Krok 3 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
4
Przygotowane warzywa zdejmujemy z ognia. Dodajemy do nich ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto
5
Farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Związujemy nóżki.
Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny. Smacznego!
Krok 5 - Tuszka z ryżowym nadzieniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.08.2015 21:30
ciekawe danie
gusia1000 30.01.2015 00:33
Super jadło.
iziona 28.01.2015 08:39
Porwałabym to miesko ze zdjęcia
Stenka 27.01.2015 15:39
dobre i ładnie wygląda
marzut 27.01.2015 13:27
super przepis
IZABELA29 27.01.2015 12:02
wow jakie pyszne danie
wyattearp 27.01.2015 11:27
rewelacja!!
Adam/ZUB3R 27.01.2015 11:24
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak