tureckie kofty z migdałami

tureckie kofty z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    1 kg
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • migdały

    7 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • kolendra

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • sól i pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zemleć ze trzy razy. Jajka roztrzepać i dodać do nich startą cebulę. Mięso połączyć z jajkami i cebulą, dodać do smaku pieprz i sól. Dobrze wszystko wyrobić rękoma.
Migdały należy sparzyć wrzątkiem, obrać, posiekać. Z mięsa uformować 7 płaskich prostokątów i posypać każdy posiekanymi migdałami. Zwinąć w roladę i uformować. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć na niej kofta, posmarować stopionym masłem, pokropić wodą. Piec należy przez 40- 45 minut, w temp. 180 stopni. Upieczone przełożyć na półmisek i posypać posiekaną kolendrą i przybrać cytryną pokrojoną na kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat