Tureckie chlebki pita.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • woda ciepła

    pół szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże

    2 dag

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tureckie chlebki pita. foto
Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Tureckie chlebki pita. foto
Ciasto podzielić na 8 części,każdą część wałkować na posypanej posypanej mąką stolnicy,na niezbyt cienkie placki.
Krok 3 - Tureckie chlebki pita. foto
Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony,często obracając chlebki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 28.03.2017 07:26
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 22:26
Warto je skosztować.
Magdalena Rysińska 13.02.2015 06:48
Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko z gorącego kamienia. Z dżemem. Było pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat