Turecka zupa z soczewicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • soczewica czerwona

    2 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • papryczka chilli

    1 szt
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • curry

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

wywar warzywny

  • woda

    2 litry
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej kokosowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar warzywny:
zeszklij cebulę na łyżce oleju, dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę. Podsmażaj przez 5 min, zalej wodą i gotuj przez 20 min
Zupa:
zeszklij cebulę na łyżce oleju i pokrojoną marchew, lekko solimy i smażymy aż marchew zmięknie. Dodajemy namoczoną w wodzie soczewice i zalewamy wywarem z warzyw. Gotujemy na małym ogniu około 20 min. Solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojone chilli zmielony kmino raz curry. Gotujemy 10 min. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy.
Podajemy z plasterkiem cytryny i bazylią

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 08.03.2016 23:04
znakomity dobór przypraw do tureckiej kuchni!
Maridka19 29.08.2015 09:22
Pyszna zupka :)
Babeczka35 29.08.2015 07:08
Super zupka.
jagoda5913 29.08.2015 00:42
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat