Przepis i sposób przygotowania na: Turbo herbata
2. Po zaparzeniu herbatę oddzielić od fusów.
3. Cytrusy umyć i sparzyć, zalewając je na chwilę wrzątkiem, aby oczyścić skórkę z substancji konserwujących. Cytrusy pokroić w cienkie plasterki, które wrzucić do dzbanka z herbatą (kilka zostawić, aby dodać bezpośrednio do szklanki).
4. Świerzy imbir zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić i dodać do dzbanka z herbatą.
5. Herbatę w dzbanku wymieszać, lekko rozgniatając cytrusy, aby puściły sok.
6. Herbatę posłodzić miodem według swoich upodobań, najlepiej już w naczyniu z którego pijemy (bardzo gorącej herbaty miodem nie słodzić, gdyż miód straci swoje zdrowotne właściwości), dodać również kilka mniejszych cząstek cytrusów.
7. Ilość cytrusów i moc zaparzanej herbaty dostosować do swoich upodobań., należy tylko uważać z grejpfrutem, zbyt duża jego ilość nada goryczki.