Trzydniowy schab pieczony Zewy

Trzydniowy schab pieczony Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny

  • schab bez kości

    1,5 kg

Dodatkowo

  • sól peklowa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1 łużeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać.
Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty.
Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata.
Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę.
Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

08.04.2015 12:06
pyszne mięsko

Skotka

07.04.2015 18:32
Uwielbiam domową wędlinę:)

Anna133

07.04.2015 17:09
jestem fanką domowych wyrobów, nawet tych z piekarnika wiemy co jemy !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat