Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe szaszłyki
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dokładamy cukier do smaku, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę przekładamy np. do worka cukierniczego, szprycy. Tężejącą wyciskamy wzdłuż truskawkowych szaszłyków tworząc wężyk. Całość posypujemy startą czekoladą.
Odstawiamy na około 5-10 minut do chłodu, by śmietanka dobrze zastygła. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.
Aby szybciej wykonać ten deser możemy użyć gotowej bitej śmietany lub całkowicie ją pominąć. Wówczas truskawki delikatnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.
To szybki, owocowy deser, a także doskonała przekąska na letnie, ciepłe dni.