Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

truskawkowe pierogi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
gorąca woda
sól szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
truskawki świeże 1 szklanka
laska wanilii 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: truskawkowe pierogi

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż ,za pomocą nożyka zeskrobać środek dodać do przesianej mąki ,wsypać sól ,wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać żółtko i dolać tyle gorącej wody aby zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Następnie podzielić na części ,rozwałkować na cienki placek,szklanką wycinać krążki na które układać po jednej truskawce ,zlepiać brzegi ciasta.Pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody ,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię pierogów,podawać polane roztopionym masłem z kleksem kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 17.02.2016 13:12
Uwielbiam pierożki z truskawkami..dawno nie jadłam..
Madzai 17.02.2016 12:36
Pysznie się prezentują
tobi1989 17.02.2016 11:28
Bardzo lubię :)
Aleksandra/Olcia 17.02.2016 11:23
mniam mniam
misia123410 17.02.2016 10:35
Same pyszności tutaj
Futka 17.02.2016 10:24
Świetne i bardzo smakowite pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak