Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa zebra bez pieczenia

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
serek mascarpone 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
herbatniki 350 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
cukier puder 1,5 łyżeczki
cukier kryształ do smaku, do truskawek
cynamon do posypania
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa zebra bez pieczenia

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy.
Krok 1 - Truskawkowa zebra bez pieczenia foto
2
Otrzymany mus truskawkowy stawiamy na ogniu i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość słodzimy do smaku (nie dużo, by deser był orzeźwiający). Mus pozostawiamy do ostygnięcia. Aby proces ten przyspieszyć możemy ganek z musem włożyć do zimnej wody.
Krok 2 - Truskawkowa zebra bez pieczenia foto
3
Formę o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników.
Krok 3 - Truskawkowa zebra bez pieczenia foto
4
Herbatniki przykrywamy cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. U mnie wyszło 6 warstw herbatnikowych i 5 truskawkowych.
Otrzymaną „truskawkową zebrę” wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by truskawki zastygły.
Krok 4 - Truskawkowa zebra bez pieczenia foto
5
MASA MASCARPONE:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy go dodając stopniowo masę żółtkową. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy go na zastygnięte ciasto truskawowo- herbatnikowe. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ciasto posypujemy cynamonem.
Krok 5 - Truskawkowa zebra bez pieczenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 11.12.2016 09:00
Wygląda świetnie
edytazaw89@wp 11.12.2016 07:10
Wygląda pięknie
molanka 10.12.2016 20:59
kusząca propozycja
Wiktoria29 10.12.2016 19:42
świetny deser
bietka 10.12.2016 17:56
pięknie się prezentuje :)
gusia1000 10.12.2016 15:40
Po prostu-cudo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak