Truskawkowa delicja

Truskawkowa delicja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

ponadto

  • truskawki

    350 g
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • galaretka różowa

    1 szt
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka razem z żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę (28x24 cm) i piec 30-35 min. w temp.180°,wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Mrożone truskawki rozdrobnić blenderem i wymieszać z gorącą galaretką. Tężejącą galaretkę wylać na pierwszy placek,nakryć drugim.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,zmiksować ze śmietaną,wyłożyć na biszkopt.
Różową galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody,odstawić do stężenia i pokroić w małą kostkę. Kosteczki galaretki ułożyć na śmietanie.
elka72
Ciasto schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

04.02.2015 13:57
fajne ciasto

Beatris

03.02.2015 22:10
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)

halina17

03.02.2015 21:28
Pysznie wygląda ciasto.

IKrakowianka

03.02.2015 21:06
bardzo apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat