Truskawki zatopione pod ciastem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • wanilia laski

    1 sztuka
  • masło

    30 g
  • cukier

    15 dag
  • mąka pszenna

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko 2 %

    300 ml
  • cukier puder

    do oprószenia
  • masło

    do wysmarowania formy
  • mąka kukurydziana

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawki zatopione pod ciastem foto
Truskawki umyć osuszyć na sicie obrać z szypułek duże przekroić na połówki mniejsze zostawić w całości.
Krok 2 - Truskawki zatopione pod ciastem foto
Naczynie żaroodporne o wym 14/20 cm wysmarować masłem oprószyć mąką kukurydzianą ,na dnie ułożyć truskawki.
Krok 3 - Truskawki zatopione pod ciastem foto
Jajka wybić do miski wsypać cukier z wanilii wydrążyć miąższ i wszystko razem ubić na puszystą pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko i wszystko zmiksować
Krok 4 - Truskawki zatopione pod ciastem foto
zalać truskawki wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 170*c piec 30-35 minut.Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.06.2016 03:43
wygląda świetnie :)
Jodaj 20.06.2014 14:05
prze świetne ciasto :)
everay 14.06.2014 10:36
super ciacho
iziona 14.06.2014 07:23
Możesz mi podesłać razem z formą :)
IZABELA29 13.06.2014 17:39
mniam apetycznie
stef 13.06.2014 16:51
Prosto,szybko,smacznie.
dodi 13.06.2014 15:44
super pomysł
mysza75 13.06.2014 14:25
fajne ciacho takie szybkie
gosia561 13.06.2014 14:22
takie z niespodzianką
Marta1986 13.06.2014 14:10
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat