Trufelki kawowe z orzechami

Trufelki kawowe z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dag
  • mleko

    1/3 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • mleko w proszku

    15 dag
  • kawa naturala mielona

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • orzechy posiekane

    2/3 szkl
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • herbatniki

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie lekko przestudzić, dodać mleko w proszku wymieszane z kakao i kawą naturalną, połowę posiekanych orzechów, pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać.( Masa powinna być dosyć gęsta, gdy jest za rzadka dodać więcej pokruszonych herbatników) Z masy rękami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałych posiekanych orzechach wymieszanych z wiórkami kokosowymi. Odłożyć w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 11.05.2013 14:37
muszę spróbować
RenataZ-et 15.11.2012 17:42
do przepisu użyłam orzechów włoskich, ale można dodać również inne, mleko krowie ;)
Mysiunia 15.11.2012 14:30
często robię podobne pralinki i bardzo mi smakują :)
babajaga1969 14.11.2012 22:09
samo słowo "trufle" już mi smakuje :))
babajaga1969 14.11.2012 22:09
samo słowo "trufle" już mi smakuje :))
SmacznaPyza 14.11.2012 17:35
jakie orzechy i jakie mleko?
mela25 14.11.2012 09:49
ale słodkie i smaczne
Simeo 14.11.2012 08:42
super
Joanna46 14.11.2012 07:40
Przypominają mi dzieciństwo.
wyattearp 14.11.2012 07:16
SMACZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat