Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

tradycyjny żurek z kiełbasą

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna (bez kapusty)
20 dag
kiełbasa wędzona
30 dag
boczek wędzony
5 dag
zakwas na żur
0,5 l
grzyby suszone
3-4 szt
ząbek czosnku
3 szt
kwaśna śmietana
3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 szt
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól i pieprz
1 szczypta

Porada

Można podawać z ziemniakami i jajkiem na twardo.

Przepis i sposób przygotowania na: tradycyjny żurek z kiełbasą

Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.

Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.09.2016 21:34
smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak