Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tradycyjny rosół

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
udka kurczaka 50 dag
marchew 2
pietruszka 2
seler
cebula
natka pietruszki
Liść lubczyku suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: tradycyjny rosół

Do dużego garnka włożyć na początek wołowinę. Zalać ok. 3,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką cedzakową systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Po około 30 minutach dodać części rosołowe kury i dalej gotować, odszumowując.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, starannie wypłukać i przełożyć do salaterki. Cebulę obrać, opalić na ogniu lub suchej patelni, tak aby wierzchnia warstwa cebuli sczerniała. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka pieprzu, opaloną cebulę oraz obrane warzywa. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby rosół tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej.
Gdy minie wyznaczony czas, spróbować rosół i ocenić, jak mocno go przyprawić przyprawami oraz lubczykiem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 18.10.2016 14:27
zawsze dobry
kasia.s 17.10.2016 19:36
Uwielbiam :)
halina17 17.10.2016 19:19
Dobry , domowy rosół.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak