Tradycyjny miodownik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto miodowe:

  • mąka pszenna

    3 szk
  • margaryna

    1/2 kostki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • cukier

    1/3 szkl
  • jajko

    3
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • masa

  • mleko

    3 szkl
  • kasza manna

    8 łyżek
  • margaryna

    1
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier biały

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • cytryna

    1
  • poncz

  • rum

    4 łyżki
  • woda

    150 ml
  • polewa czekoladowa

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny miodownik foto
Ciasto: mąkę z masłem siekamy nożem a następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i wyrabiamy je na jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z rumu i wody.
Krok 2 - Tradycyjny miodownik foto
Przygotowujemy masę: Na mleku ugotować kaszę mannę można delikatnie posłodzić, następnie ją wystudzić, utrzeć ją aż do momentu powstania konsystencji grysiku, następnie dodajemy po łyżce margaryny i cukru stale miksując, na koniec dodać sok z cytryny.
Krok 3 - Tradycyjny miodownik foto
Kiedy ciasto i masa jest gotowa składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki żeby masa się dobrze ścielą. Najlepiej smakuje dnia następnego o ile domownicy nie skonsumują wcześniej :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 20.04.2013 13:38
Do ciasta z miodem koniecznie musi być dla mnie krem z kaszy manny :) Pyszne ciasto!
LoLa 23.02.2013 21:55
potwierdzam pycha pycha:)
Konczi 30.12.2012 07:18
zdjęcie może nie rewelacyjne ale miodownik pycha !
Renata22 29.12.2012 19:39
Bardzo lubie miodowniki, ten wygląda świeżo i pysznie!
marika_4466 03.10.2012 10:22
już mi ślinka cieknie :D
BernadettaP 20.09.2012 09:36
Z przyjemnością bym zjadła kawałek do porannej kawki :)
Konczi 20.09.2012 07:41
Uwielbiam miodownik a ten przepis to rewelacja bo zawsze wychodzi :)
Betka 20.09.2012 07:40
mniam mniam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat