Tradycyjny miodownik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Ciasto miodowe:

  • mąka tortowa

    300 g
  • margaryna

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • miód

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • płatki migdałowe

  • Masa budyniowa:

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    500 ml
  • margaryna

    250 g
  • cukier puder

    150 g
  • karmel

  • cukier

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • margaryna

    50 g
  • dżem

    5 łyżek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny  miodownik foto
Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę .Dodajemy żółtka i nadal miksując dodajemy powoli mąki z proszkiem. Miksujemy na najniższych obrotach. Przelewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki 25 x30 cm. Pieczemy 30 -35 mnut w temp.175 stopni C.
Krok 2 - Tradycyjny  miodownik foto
Upieczony biszkopt przekrwamy na dwie równe części.
Krok 3 - Tradycyjny  miodownik foto
Ciasto miodowe; zagniatamy ze sobą wszystkie składniki.
Dzielimy ciasto na 2 równe części.
Po upieczeniu biszkopta do tej samej formy wkładamy kolejno jeden, a potem drugi kawałek ciasta miodowego i pieczemy po 10 minut w temeraturze 175 stopni C.
Wyciągamy po upieczeniu z formy i studzimy.
Krok 4 - Tradycyjny  miodownik foto
W 500 ml mleka gotujemy budyń.
Studzimy.
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksujemy.
Krok 5 - Tradycyjny  miodownik foto
Jeden upieczony blat ciasta miodowego wkładamy do blaszki, w której były pieczone ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego.
Krok 6 - Tradycyjny  miodownik foto
Przykrywamy połową biszkopta ,a następnie smarujemy go dżemem .
Krok 7 - Tradycyjny  miodownik foto
Przykrywamy drugą połową biszkopta i wykładamy pozostały krem budyniowy.
Smarujemy po całej powierzchni ciasta.
Krok 8 - Tradycyjny  miodownik foto
Przykrywamy drugim ciastem miodowym,lekko dociskając.
KARMEL;
Margarynę z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut by lekko zgęstniał. Polewamy po cieście.
Krok 9 - Tradycyjny  miodownik foto
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 10 - Tradycyjny  miodownik foto
A tak wygląda gotowe ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Danka 26.02.2014 10:58
pyszny deser
Grażyna13 28.11.2013 17:45
Co za pyszności :)
agnieszka214 17.04.2013 08:29
bardzo fajny dodaje sobei do ksiegi
agnieszka214 06.04.2013 14:41
bardzo smaczne to ciacho
olkaaa 06.03.2013 07:26
wygląda kusząco
pacpaw 18.12.2012 21:09
doskonale opisany przepis na te pyszne ciasto
kuklik 11.12.2012 15:29
smaczny
Ewelina47 21.08.2012 21:46
tradycyjnie pyszny
Anna133 09.08.2012 19:18
uwielbiam to ciasto
ben-ka 17.06.2012 09:57
super ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat