Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mleko 0,5 szklanki
drożdże 200 g
jajko 2 sztuki
margaryna do pieczenia 150 g
cukier waniliowy 1 torebka
śliwki 0,5 kg
sól 1/4 łyżeczki
brązowy cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, 0,5 szklanki cukru i 100 g margaryny. Wszystko zagniatamy, rozkruszamy trochę i odstawiamy.
Krok 1 - Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami foto
2
Najpierw robimy rozczyn. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy po 1,5 łyżki cukru i mąki, szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy ciut letniego mleka – tak, aby całość miała gęstość śmietanki. Odstawiamy do zwiększenia objętości na około 1 godz
Krok 2 - Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami foto
3
Po tym czasie wyjmujemy rozczyn. Do miski przesiewamy tyle mąki, aby pozostało 0,5 szklanki, resztę cukru, cukier waniliowy jajka oraz rozpuszczoną w mleku margarynę. Całość mieszamy mikserem (oczywiście mieszadła świderki). Kiedy uzyskamy jednolitą masę, znów ostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 3 - Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami foto
4
Kiedy wyrośnie, wykładamy na posypany mąką blat (nie należy martwić się tym, że ciasto jest takie rzadkie!), posypujemy je resztą mąki (właśnie te 0,5 szklanki) i ugniatamy tak, aby uzyskać stosowną konsystencję. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie dosypujemy jeszcze mąki. Tak przygotowane wkładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 22 x 28, rozkładamy równo na dnie blachy i znowu odkładamy do wyrośnięcia. Tym razem 0,5 godz powinno wysterczać.
Krok 4 - Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami foto
5
Kiedy wyrośnie układamy pocięte w niezbyt grube plasterki śliwki i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 0,5 godz. Upieczone ciasto posypać brązowym cukrem zaraz po wyjęciu z pieca. Gotowe!
Krok 5 - Tradycyjny drożdżowy ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 31.12.2012 00:00
Tradycyjnie pyszny!
Ewelina47 30.12.2012 21:46
pysznie wygląda
Monika58 30.12.2012 20:37
z mleczkiem byłby pycha
Sylwia26 30.12.2012 20:37
apetycznie wygląda
Kasnaj 30.12.2012 20:35
pyszny
babajaga1969 30.12.2012 20:29
fajne i zachęcające zdjęcia w procesie tworzenia - smaczne to :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak