Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko 3,2%
3/4 l -
spirytus
250 ml -
żółtko jajek
5 sztuk -
cukier waniliowy
40 g -
cukier drobny
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny ajerkoniak.
By zrobić ajerkoniak, tradycyjny likier jajeczny wystarczy zaledwie kilka składników. Poznaj domowy przepis na ten pyszny trunek.
1. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego cukier waniliowy. Mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia - możemy wspomóc się lodówką :)
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Tradycyjnie powinniśmy zrobić to pałką w makutrze, ale mikser też zda egzamin!
3. Do żółtek z cukrem dolewamy wystudzone mleko z cukrem waniliowym.
4. Stopniowo dolewamy spirytus i nadal miksujemy.
5. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni, co jakiś czas mieszając zawartością butelki.
Ajerkoniak wybornie smakuje sam, ale także jako dodatek do lodów czy ciast!
Uważajcie przy miksowaniu, bo strasznie chlapie! :)![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)