Tradycyjny ajerkoniak.

Tradycyjny ajerkoniak.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Połącz spirytus z żółtkami jajek by zrobić pyszny likier jajeczny. Poznaj domowy przepis na tradycyjny ajerkoniak. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    3/4 l
  • spirytus

    250 ml
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    40 g
  • cukier drobny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny ajerkoniak.

By zrobić ajerkoniak, tradycyjny likier jajeczny wystarczy zaledwie kilka składników. Poznaj domowy przepis na ten pyszny trunek. 

1. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego cukier waniliowy. Mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia - możemy wspomóc się lodówką :)

2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Tradycyjnie powinniśmy zrobić to pałką w makutrze, ale mikser też zda egzamin!

3. Do żółtek z cukrem dolewamy wystudzone mleko z cukrem waniliowym.

4. Stopniowo dolewamy spirytus i nadal miksujemy.

5. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni, co jakiś czas mieszając zawartością butelki.

Ajerkoniak wybornie smakuje sam, ale także jako dodatek do lodów czy ciast!

Olga_SK
Uważajcie przy miksowaniu, bo strasznie chlapie! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Malgorzata549 12.09.2014 11:31
fajny pomysł:)
ben-ka 05.07.2014 21:05
Dawno temu też czasami robiłam ale z mlekiem skondensowanym.
dorrota 19.06.2014 18:05
wow! świetny przepis:)
malaczarna23 30.05.2014 16:29
lubię taki domowy ajerkoniak
dwa pokoje z kuchnią 29.05.2014 08:31
uwielbiam ajerkoniaczki
Gabi44 28.05.2014 21:45
Muszę to zrobić!
marcia7 28.05.2014 20:26
dobre proporcje
IwonaDD 28.05.2014 20:26
wyjątkowy!!!!!
Barbara13 28.05.2014 19:52
łoołł jak dawno ja taliego nie smakowałam :)
Noruas 28.05.2014 17:44
mój ulubiony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat