Tradycyjne pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • ziemniaki ugotowane

    30 dag
  • mąka pszenna

    3-4 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do gotowanych ziemniaków. Ostrożnie zlać odciśniętą wodę, a powstała na dnie skrobię dodać do ziemniaków, dosypać mąkę i wbić jajko, wyrobić jednolitą masę ziemniaczaną ( gdyby była za luźna dodać jeszcze łyżkę mąki) Z ziemniaczanej masy uformować małe i okrągłe kluski.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej kluski około 15 minut od momentu zawrzenia wody.
Ja bardzo lubię pyzy okraszone cebulką i z dodatkiem kiszonego ogórka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulette17 19.03.2015 09:34
Uwielbiam takie pyzy a najbardziej gdy są nadziane i polane skwarkami, ale takie jedzenie tylko jem u babci :)
Wiesława1 19.03.2015 08:32
Tradycyjne ale jakie pyszne
Alex_M 19.03.2015 07:49
chętnie bym zjadła :)
Magdalena Rysińska 19.03.2015 06:52
Jakbym widziała talerz w domu :D
gosiag 18.03.2015 23:20
uwielbiam takie pyzy
2milutka 18.03.2015 21:59
Uwielbiam pyzy mniam)
Franciszek 18.03.2015 19:00
Pięknie wyglądają
Grazyna0211 18.03.2015 18:52
uwielbiam takie pyzy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat