Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne pyzy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ziemniaki ugotowane 30 dag
mąka pszenna 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne pyzy

Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do gotowanych ziemniaków. Ostrożnie zlać odciśniętą wodę, a powstała na dnie skrobię dodać do ziemniaków, dosypać mąkę i wbić jajko, wyrobić jednolitą masę ziemniaczaną ( gdyby była za luźna dodać jeszcze łyżkę mąki) Z ziemniaczanej masy uformować małe i okrągłe kluski.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej kluski około 15 minut od momentu zawrzenia wody.
Ja bardzo lubię pyzy okraszone cebulką i z dodatkiem kiszonego ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 19.03.2015 09:34
Uwielbiam takie pyzy a najbardziej gdy są nadziane i polane skwarkami, ale takie jedzenie tylko jem u babci :)
Wiesława1 19.03.2015 08:32
Tradycyjne ale jakie pyszne
Alex_M 19.03.2015 07:49
chętnie bym zjadła :)
Magdalena Rysińska 19.03.2015 06:52
Jakbym widziała talerz w domu :D
gosiag 18.03.2015 23:20
uwielbiam takie pyzy
2milutka 18.03.2015 21:59
Uwielbiam pyzy mniam)
Franciszek 18.03.2015 19:00
Pięknie wyglądają
Grazyna0211 18.03.2015 18:52
uwielbiam takie pyzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak