tradycyjne pierogi ruskie

tradycyjne pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda ciepła

    200 ml
  • sól

    0,5 łyżeczki

farsz

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • twaróg półtłusty

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
Przygotowanie pierogów zaczynamy od obrania ziemniaków do farszu. Gotujemy do do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy tylko ziemniaki zostały odstawione do gotowania, zabieramy się za siekanie cebuli, którą następnie wrzucamy na patelnię smażymy. Gdy ziemniaki się ugotują, cedzimy i ubijamy na gładką masę studzimy a następnie w misce mieszamy : ziemniaki, cebulę, twaróg. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
Przygotowujemy dużą miskę, do której wrzucamy odmierzoną ilość mąki i sól. Następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę i mieszamy zawartość miski przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączyły się już w zwartą masę, zaczynamy wyrabiać ciasto na pierogi ręką.
Krok 3 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
Zabieramy się za rozwałkowanie ciasta na pierogi.Wcześniej można je podzielić na mniejsze kawałki. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie. Przy pomocy niedużej szklanki wycinamy z ciasta kółka, na które następnie nakładamy ok. łyżeczkę farszu.
Krok 4 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
Lepienie pierogów- sklejamy brzegi i na końcach wykonujemy ozdobną falbankę. Można to robić ręcznie lub specjalnymi do tego maszynkami. Ważne, aby na końcach nie było mąki ponieważ ciasto rozklei się podczas gotowania.
Krok 5 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody (można dodać odrobinę oleju do wody) i gotujemy ok. 4 minuty. Po tym czasie warto zostawić pierogi jeszcze na kilka minut w wodzie już z wyłączonym ogniem pod garnkiem.
Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 22.09.2016 11:44
lubimy te pierogi
KORAL 22.09.2016 10:03
Moje dziecko uwielbia te pierogi :)
Franciszek 22.09.2016 00:23
zawsze dobre
Renata9 21.09.2016 22:28
Uwielbiam ruskie pierogi
mirosława4 21.09.2016 22:19
domowe najlepsze
MAR3STA 21.09.2016 21:33
pyszne pierogi
gosia1988 21.09.2016 21:02
Smaczne danie
Marta1986 21.09.2016 20:26
apetycznie wygląda
Bernadeta1 21.09.2016 20:26
bardzo lubię, smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat