Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tradycyjne pierogi ruskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
woda ciepła 200 ml
sól 0,5 łyżeczki

farsz

ziemniaki 0,5 kg
twaróg półtłusty 200 g
cebula 1 szt
olej do smażenia 2 łyżki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.

Przepis i sposób przygotowania na: tradycyjne pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Przygotowanie pierogów zaczynamy od obrania ziemniaków do farszu. Gotujemy do do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy tylko ziemniaki zostały odstawione do gotowania, zabieramy się za siekanie cebuli, którą następnie wrzucamy na patelnię smażymy. Gdy ziemniaki się ugotują, cedzimy i ubijamy na gładką masę studzimy a następnie w misce mieszamy : ziemniaki, cebulę, twaróg. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
2
Przygotowujemy dużą miskę, do której wrzucamy odmierzoną ilość mąki i sól. Następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę i mieszamy zawartość miski przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączyły się już w zwartą masę, zaczynamy wyrabiać ciasto na pierogi ręką.
Krok 2 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
3
Zabieramy się za rozwałkowanie ciasta na pierogi.Wcześniej można je podzielić na mniejsze kawałki. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie. Przy pomocy niedużej szklanki wycinamy z ciasta kółka, na które następnie nakładamy ok. łyżeczkę farszu.
Krok 3 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
4
Lepienie pierogów- sklejamy brzegi i na końcach wykonujemy ozdobną falbankę. Można to robić ręcznie lub specjalnymi do tego maszynkami. Ważne, aby na końcach nie było mąki ponieważ ciasto rozklei się podczas gotowania.
Krok 4 - tradycyjne pierogi ruskie  foto
5
Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody (można dodać odrobinę oleju do wody) i gotujemy ok. 4 minuty. Po tym czasie warto zostawić pierogi jeszcze na kilka minut w wodzie już z wyłączonym ogniem pod garnkiem.
Krok 5 - tradycyjne pierogi ruskie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.09.2016 11:44
lubimy te pierogi
KORAL 22.09.2016 10:03
Moje dziecko uwielbia te pierogi :)
Franciszek 22.09.2016 00:23
zawsze dobre
Renata9 21.09.2016 22:28
Uwielbiam ruskie pierogi
mirosława4 21.09.2016 22:19
domowe najlepsze
MAR3STA 21.09.2016 21:33
pyszne pierogi
gosia1988 21.09.2016 21:02
Smaczne danie
Marta1986 21.09.2016 20:26
apetycznie wygląda
Bernadeta1 21.09.2016 20:26
bardzo lubię, smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak