Tradycyjne kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mąka ziemniaczana

    25 dag
  • jaja

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jajo, mąkę, masło i dokładnie wyrobić. Formować małe kluseczki, na środku można zrobić mały dołek. Kluski gotować
2. w posolonej wodzie na wolnym ogniu ok 5min po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać polane sosem
3. , z mięsem, kapustą lub surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 31.03.2011 13:00
uwielbiam te kluseczki:) pięknie wyszły:)
ilka_86 31.03.2011 12:59
uwielbiam te kluseczki:) pięknie wyszły:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat