Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Ugotowany wystudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę, kiedy będzie się gotować włożyć do niej na ok. 8 min główkę kapusty. Kapustę wyjmować oddzielać pojedyncze liście i znów wkładać główkę kapusty do gorącej wody.
Połamane liście kapusty wykładać na dno brytfanki. Całę liście kłaść na desce, w farszu formować niewielki kotlet i układać na grubszym końcu liści kapusty. Liście kapusty zawijać z farszem tak aby boki były zawinięte do środka. układać w brytfance na połamanych liściach kapusty.
Sos:
Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. wszystko razem zagotować.
na górę pozawijanych gołąbków ułożyć pozostałe liście kapusty. Wszystko zalać sosem i gotować ok 1-1,5 godz.
Smacznego.