Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne ciasto z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 1/2 szklanki
mąka
drożdże świeże 40 gram
jajko 2 sztuka
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
masło 100 gram
kruszonka
cukier 3 łyżki
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
rabarbar 5 lasek
lukier
białko
cukier puder 5 łyżeczek
cytryna 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozdrabniamy w palcach i rozrabiamy je w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Zaczyn pozostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Następnie do mąki dodajemy cukier, ciepłe masło, jajka (jedno białko możemy odłożyć do lukru) i cukier waniliowy i zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy dokładnie ciasto, posypujemy lekko mąką i pozostawiamy pod przykryciem (lniana ściereczka jest najlepsza) na 30 - 40 minut.
Krok 1 - Tradycyjne ciasto z rabarbarem foto
2
Ciasto wykładamy do posmarowanej masłem blaszki. Moja ma 25 cm średnicy. Wykładamy rabarbar posypany 2 łyżeczkami cukru brązowego.
Krok 2 - Tradycyjne ciasto z rabarbarem foto
3
Rabarbar posypujemy obficie kruszonką, którą robimy mieszając równe ilości mąki, masła i cukru.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto lukrujemy. Lukier robimy z jednego białka, soku z połowy małej cytryny i cukru pudru. Składniki mieszamy dokładnie, by powstała gęsta masa.

Smacznego :)
Krok 3 - Tradycyjne ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 15.07.2013 11:01
bardzo lubię takie
monisia1977 15.07.2013 09:59
super ciacho
Aleksandra/Olcia 14.07.2013 21:56
mniam mniam,uwielbiam rabarbar w cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak