"tradycyjna" szarlotka mrożona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 łyżka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    50 ml
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • likier cynamonowy

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • woda

    150 ml
  • mleko

    50 ml
  • jabłko

    1 duże
  • ciastka

    3 kruche
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
Tradycyjny deser? Bardzo proszę!
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną na letni podwieczorek.

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
Jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy owoc do rondelka i dosypujemy cukier i cynamon. Wszystko starannie mieszamy. Smażymy przez 3-5 minut,aż jabłko zmieknie.Tak powstałą masę studzimy. Podczas smażenia powstaje również sok jabłkowy, który po połączeniu z kawą, daje jej przyjemny orzeźwiający posmak.
Krok 3 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
Ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
Krok 4 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
W kieliszku umieszczamy zimną masę jabłkową, a na niej lody śmietankowe. Ostudzona kawę mieszamy z mlekiem i łyżeczką likieru cynamonowego-wlewamy do naczynia.

Całość dekorujemy bitą śmietaną i zamrożonymi kawałkami zielonego jabłka. Podajemy z kruchymi ciastkami.

Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola333 29.08.2012 09:50
mniam
adelajda 24.08.2012 18:49
super !
beata111 23.08.2012 22:48
na taką szarlotę na pewno sie skuszę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat