Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"tradycyjna" szarlotka mrożona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 50 ml
cukier puder 1 łyżeczka
likier cynamonowy 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 150 ml
mleko 50 ml
jabłko 1 duże
ciastka 3 kruche

Przepis i sposób przygotowania na: "tradycyjna" szarlotka mrożona

Kroki postępowania

1
Tradycyjny deser? Bardzo proszę!
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną na letni podwieczorek.

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 1 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
2
Jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy owoc do rondelka i dosypujemy cukier i cynamon. Wszystko starannie mieszamy. Smażymy przez 3-5 minut,aż jabłko zmieknie.Tak powstałą masę studzimy. Podczas smażenia powstaje również sok jabłkowy, który po połączeniu z kawą, daje jej przyjemny orzeźwiający posmak.
Krok 2 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
3
Ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
Krok 3 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto
4
W kieliszku umieszczamy zimną masę jabłkową, a na niej lody śmietankowe. Ostudzona kawę mieszamy z mlekiem i łyżeczką likieru cynamonowego-wlewamy do naczynia.

Całość dekorujemy bitą śmietaną i zamrożonymi kawałkami zielonego jabłka. Podajemy z kruchymi ciastkami.

Gotowe!
Krok 4 - "tradycyjna" szarlotka mrożona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 29.08.2012 09:50
mniam
adelajda 24.08.2012 18:49
super !
beata111
beata111 23.08.2012 22:48
na taką szarlotę na pewno sie skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak