Tradycyjna kartoflanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    40dag
  • pęczek włoszczyzny

    1
  • ząbki czosnku

    3-4
  • mąki

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziaren ziela angielskiego

    6
  • posiekanej zieleniny

    2łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i włoszczyznę kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrami wrzącej wody. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy dodajemy kostki bulionowe , zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30min. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, oprószamy mąką, krótko zasmażamy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami zupy. Przygotowaną zasmażkę przelewamy do garnka z tradycyjna kartoflanką, mieszamy. Całość ponownie należy zagotować, zmniejszając płomień i gotować jeszcze 6 minut. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem, posypujemy posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 04.11.2013 09:54
lubię taką
Ewelina47 02.05.2011 11:36
uwielbiam proste zupki
MAR3STA 19.11.2010 16:32
lubię tradycyjne zupki!
magical66 10.11.2010 20:16
smaczna
cukiereczek 10.11.2010 10:17
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat