Tradycyjna grzybowa.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

  • śmietana 30%

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 2 kostki grzybowe

  • makaron świderki

  • bulion warzywny

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

gotujemy wywar z jarzyn (marchewki, selera, kawałka pora, pietruszki, lubczyku, ziela angielskiego i listka laurowego), ugotowanego pora wyrzucamy, jarzyny kroimy na drobne części.
grzyby(200-300g) oczyszczamy, dokładnie myjemy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na kawałki. na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby, mieszając przesmażamy do momentu, aż puszczą sok. przekładamy do wywaru, wrzucamy kostki grzybowe i na wolnym ogniu gotujemy 30-40 minut. ubitą z sokiem z cytryny śmietanę wlewamy do zupy( dwie duże pełne, drewniane łyżki śmietany ubitej). chwilkę podgotowujemy mieszając. na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 10.10.2013 21:41
przepyszna zupa
nutellla 10.10.2013 19:11
tradycyjna najlepsza :)
Mysiunia 10.10.2013 18:52
znakomita! zdjęcie zachęca do wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat