Tortowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    12 dkg
  • cukier kryształ

    15 dkg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kawa

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    5 dkg

krem

  • masło

    2 kostki
  • jajka

    5 szt
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • kawa

    3 łyżki
  • spirytus

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tortowe foto
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami.
Krok 2 - Tortowe foto
Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23cm lub blaszka 20x25cm).
Krok 3 - Tortowe foto
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krok 4 - Tortowe foto
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
Kawę i kakao sparzyć niewielką ilością wrzątku. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać wystudzoną kawę, kakao oraz spirytus. Ucierać tylko do połączenia składników, żeby masa się nie zważyła.
Krok 5 - Tortowe foto
Biszkopta nasączyć i przełożyć masą.
Krok 6 - Tortowe foto
Wierzch tortu udekorować polewą i posypać zmielonymi orzechami. Tort przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czarrna 24.03.2015 11:15
Dziękuję :)
Katarzyna59 23.03.2015 18:31
cudne ciasto
anula-d 22.03.2015 18:20
ładnie wygląda
cukiereczek 22.03.2015 18:03
no i pysznie
agnieszka214 22.03.2015 18:02
naprawde super apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat