Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tortille z kaczym nadzieniem

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kaczka
1 sztuka
papryka czerwona
2 sztuki
ogórek kiszony
2 sztuki
kapusta biała
200 gram
sałata lodowa
1 sztuka
oliwa
3 łyżki
sól i pieprz
do smaku
cebula czerwona
połówka
lubczyk świeży
pęczek
szczypiorek
pęczek
Sklep Prymat

Sos

papryka czerwona
2 sztuki
limonka
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
majonez
3 łyżki
jogurt naturalny
3 łyżki
pasta curry
2 łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
oliwa
3-4 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat
pół łyżeczki
Sklep Prymat
miód
1 łyżka

Porada

Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Takie danie to pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu. Pomysł zaczerpnąłem z programu "Okrasa łamie przepisy", sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tortille z kaczym nadzieniem

Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić.

Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza.
Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu.

Farsz:
Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić ( pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki - dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły.

Sos:
Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji.

Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 08.06.2015 20:17
świetne nadzienie :)
fotoviderek 08.06.2015 20:14
Takich jeszcze nie jadłem :)
IZABELA29 08.06.2015 18:09
ciekawe nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak