Tortille z kaczym nadzieniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • kaczka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • kapusta biała

    200 gram
  • sałata lodowa

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula czerwona

    połówka
  • lubczyk świeży

    pęczek
  • szczypiorek

    pęczek

Sos

  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • pasta curry

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    pół łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę o wadze ok. 2kg (chociaż może być większa, potrzeba będzie tylko odpowiednio więcej składników do farszu) oczyścić, opalić, podzielić na porcje i ugotować rosół. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z zupy i wystudzić.

Wszystkie papryki upiec. Można w piekarniku, wtedy piec będą się mniej więcej 40 min w temp 200 stopni, ale można też na ognisku, aby papryka zyskała dodatkowego, dymnego aromatu. Piekąc na ognisku należy każdą zawinąć w folię i piec do miękkości. Ewentualne niewielkie przypalenie się warzywa niczemu nie przeszkadza.
Mając gotowe mięso i papryki można zabrać się za przygotowanie farszu i sosu.

Farsz:
Mięso oddzielić od kości. Pozbyć się skór, a to co zostanie porwać palcami na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natomiast paprykę obrać ze skórki i połowę pokroić w niewielką kostkę, a pozostałą połowę odstawić ( pamiętajmy, że pieczemy 4 papryki - dwie do sosu i dwie do farszu). Kapustę posiekać w drobniutkie piórka. Do miski z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, a także posiekany szczypiorek oraz lubczyk, a także oliwę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut, aby składniki się przegryzły.

Sos:
Do pozostałej pieczonej papryki dodać posiekany drobno czosnek, majonez, gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, kmin, pastę curry, sok z limonki, miód i miksujemy. Gdy masa będzie gładka dolewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas miksując, aż do utworzenia się gęstej i aksamitnej emulsji.

Tortille podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, układamy na każdej liście sałaty, na nie farsz z kaczki, polewamy sosem. Zakręcamy całość, a wierzch jeszcze raz lekko skrapiamy sosem.
Kaczka nie musi być gotowana, można ją także upiec. Takie danie to pomysł na wykorzystanie mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu. Pomysł zaczerpnąłem z programu "Okrasa łamie przepisy", sam jedynie lekko go zmodyfikowałem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 08.06.2015 20:17
świetne nadzienie :)
fotoviderek 08.06.2015 20:14
Takich jeszcze nie jadłem :)
IZABELA29 08.06.2015 18:09
ciekawe nadzienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat