Tortillas z pszennej mąki

Tortillas z pszennej mąki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    50 dag
  • smalec

    7,5 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • woda

    250 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

8 dużych sztuk

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, nożem wkroić małe kawałki smalcu. Rozetrzeć całość w palcach, po czym stopniowo wlewać gorącą wodę ostrożnie zagniatając. Wyrabiać na blacie przez chwilkę - ciasto będzie bardzo miękkie i sprężyste - uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części i rozwałkować każdą z osobna na stolnicy. Nie trzeba podsypywać mąką, bo ciasto bardzo łatwo odchodzi od podłoża. Rozwałkować na grubość 1 mm - przewracając co jakiś czas - na okrągły placek. Chcąc otrzymać równiuteńkie krążki należy ułożyć na cieście duży talerz i obciąć nożem wystające jego kawałki.
Gotowe placki wrzucać na rozgrzaną dużą patelnię bez tłuszczu i smażyć po ok. 30 sekund z każdej strony (mają stracić jedynie swą surowość). Nadziać dowolnym farszem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Koper

03.12.2011 23:45
To ja się pochwalę :) a właściwie przepis pochwalę! Już któryś raz zrobiłam, R E W E L A C J A !!! Nie spodziewałam się, że to takie proste. Chyba już nigdy nie kupię gotowych placków :)

Renataj

04.09.2011 00:08
Super

indi

01.08.2011 21:08
na pewno zrobię :)

novita26

16.04.2011 07:59
fajne

aginaa

11.04.2011 16:49
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat