Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla hiszpańska z ziemniakami
Na patelni rozgrzać oliwę.
Czosnek pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać do niego pokrojoną szynkę. Chwilę przyrumienić. Następnie zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić ziemniaki, chwilę przypiec
Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy.
Do ziemniaków dodać szynkę, następnie wlać masę jajeczną.
Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię.
Na koniec posypać tartym żółtym serem i oliwkami.