Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla domowa, zdrowa, smaczna i pożywna ;)
- opakowanie gotowych tortilli
warzywa:
- sałata
- papryka
- pomidor
- ogórek
- chilli
- kukurydza
- cebula
mięso + marynata:
- pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- chilli w proszku
- sól, pieprz
sos:
- 2 op. gęstego jogurtu (np.: grecki)
- 3 ząbki czosnku (zblenderowane z odrobiną soli)
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Na początek przygotowałam marynatę do mięsa, które pokroiłam w dłuższe paseczki, (czyli modne i porządane chicken stripes występujące w fast foodowych daniach).. Oliwa (tyle, aby mięso lekko się natłuściło) , łyżka soku z cytryny, pieprzu i chilli od serca i odrobina soli. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na czas dalszych przygotowań w lodówce.
Warzywa. Wszystkie umyłam, i pokroiłam. Chilli w kosteczkę, paprykę w dłuższe paseczki, pomidory i ogórki w ćwiartki, cebulę w piórka, sałatę drobno porwałam, kukurydzę odsączyłam z zalewy.
Tortille podgrzałam w mikrofali z wstawionym razem wrzątkiem wody w kubeczku. Para wodna nada elastyczności naleśnikowi, dzięki czemu nie będzie się rwał przy zawijaniu.
Mięso smażę na patelni do grillowania. Nie chciałam dodawać zbędnych panierek, jajek, bułek etc.. Kurczak w takiej odsłonie uważam za wyjątkowo atrakcyjny kawałeczek białka do moich wrapów. Na tortillę układam warzywa i mięso, polewam sosem ( wszystkie składniki wymieszałam w misce łyżką.).