Tortellini z sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortellini

    25 dag
  • cebula

    0,5 sztuka
  • pieczarki

    6 sztuka
  • sos

    350 ml grzybowy
  • natka pietruszki

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • parmezan

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortellini wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotujemy 12-14 minut, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub półtalarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę, a po chwili dodajemy pieczarki.

Gdy grzyby puszczą nieco soku, dodajemy sos grzybowy. Ciągle mieszając gotujemy około 3 minut, lekko studzimy.

Sosem zalewamy tortellini. Dodajemy 1-2 łyżki drobno posiekanej natki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Tortellini przekładamy do 4 naczynek do zapiekania i posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 10-12 minut (do momentu aż ser ładnie się przyrumieni.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.06.2014 11:46
uwielbiam dania z tortellini :)
Wiktoria29 02.06.2014 09:25
fajny przepis
berys18 02.06.2014 08:34
pyszny obiadek
Róża1 02.06.2014 00:17
wspaniałe i bardzo smaczne danie :-)
Agata3 01.06.2014 22:19
super danie :)
Adamorek 01.06.2014 22:04
pyszne jedzonko
barbara11561 01.06.2014 21:45
pyszne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat