Przepis i sposób przygotowania na: Tort zajączek
Kroki postępowania
Do masy czekoladowej białka z cukrem ubijamy na parze ok 5 minut, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Bardzo miękkie masło miksujemy na niskich obrotach i porcjami dodajemy masę czekoladową. Na koniec wlewamy wódkę. Jeżeli masa się zważy - nie szkodzi. Wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce i mikserem na wysokich obrotach wymieszać (trzeba tą czynność powtórzyć tyle razy, dopóki masa się ładnie nie połączy). Zostawiamy do przestudzenia. Gdy masa jest już kremowa przekładamy nią nasączony wódką miętową ciemny biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną masy i posypujemy rozdrobnioną jedną czekoladą. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy boki ciasta.
Na ciemnym spodzie układamy 1 część zajączka i smarujemy ją różowym kremem. Do niej doklejamy pozostałe części, które również musimy pokryć warstwą masy. Gdy zajączek jest już dobrze pokryty posypujemy go kokosem. Łapki dekorujemy masą cukrową, a obok zajączka kładziemy marchewki z masy cukrowej. Tort wkładamy do lodówki na ok 2 godz.