Przepis i sposób przygotowania na: Tort z wkładką orzechową
Żółtka z 9 jajek ucieramy z cukrem (25 dag) i mieszamy z 22 dag orzechów włoskich zmielonych i bułką tartą, na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę 9 białek, delikatnie mieszamy, pieczemy ciasto w wysmarowanej tortownicy, w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni- sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
WKŁADKA ORZECHOWA
4 białka ubijamy z cukrem ( 12,5 dag), dodajemy grubo pokruszone lub pokrojone orzechy , miód i pieczemy w natłuszczonej tortownicy około 15 minut - tak żeby za bardzo nie wyschło.
MASA
Z masła ( 10 dag) i mąki robimy zasmażkę, zalewamy ją szklanką zimnego mleka i dodajemy pół szklanki cukru, wszystko razem zagotowujemy ciągle mieszając.
Ściągamy z ognia- wbijamy 4 żółtka, szybko mieszamy- studzimy.
Ucieramy 10 dag masła i łączymy z zasmażką.
Przekrojony wzdłuż na pół tort smarujemy masą, na tym kładziemy wkładkę orzechową znów smarujemy masą i przykrywamy drugą połówką tortu.
Rozpuszczamy czekolady i smarujemy cały tort. Możemy też przyozdobić.