Przepis i sposób przygotowania na: Tort z serkiem mascarpone i bananami
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty.
2. Masa:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i lekko wymiksować mikserem.
Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części.
3. Biszkopty nasączyć kwaskiem rozpuszczonym w 250 ml wody. Na wystudzony biszkopt wyłożyć pierwszą część masy i ładnie rozprowadzić. Banany pokroić w pół centymetrowe plastry i lekko posypać kwaskiem cytrynowym, aby nie z czarniały. Banany poukładać na rozprowadzonej masie, położyć drugi nasączony biszkopt i ponownie rozprowadzić drugą częścią masy i znów poukładać banany. Na to położyć trzeci biszkopt.
4. Ostatnią część masy rozprowadzić po całym torcie (wierzch i boki). Wierzch tortu posypać wiórkami czekolady.
Rada: Zamiast ponczu z kwasku cytryny można dać herbatę lub syrop z brzoskwini.