Tort z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    0,5 szkl.
  • mąka pszenna

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    100 g

masa budyniowa

  • budyń śmietankowy

    1 szt.
  • mleko

    1 szkl.
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szkl.

masa kajmakowa

  • masa kajmakowa

    250 ml
  • masło

    200 g

dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z orzechami włoskimi foto
Składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy łączymy ze sobą w jednej misce.
Krok 2 - Tort z orzechami włoskimi foto
Jajka myjemy w gorącej wodzie, wbijamy do miski.
Krok 3 - Tort z orzechami włoskimi foto
Ucieramy z cukrem na puszystą piankę.
Krok 4 - Tort z orzechami włoskimi foto
Utarte jajka łączymy z suchymi składnikami. Na najmniejszych obrotach dokładnie mieszamy ze sobą.
Krok 5 - Tort z orzechami włoskimi foto
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Krok 6 - Tort z orzechami włoskimi foto
Wylewam masę do formy i piekę do 50 minut w piekarniku.
Krok 7 - Tort z orzechami włoskimi foto
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 8 - Tort z orzechami włoskimi foto
Budyń gotuję z mlekiem. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 9 - Tort z orzechami włoskimi foto
Zimny budyń dokładnie miksuję z masłem (w temp. pokojowej) oraz cukrem pudrem. Ważne jest by ucierać długo, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Krok 10 - Tort z orzechami włoskimi foto
Rozsmarowujemy masę budyniową na jednej części ciasta.
Krok 11 - Tort z orzechami włoskimi foto
Przykrywamy drugą częścią. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać masę kajmakową.
Krok 12 - Tort z orzechami włoskimi foto
Gotową masę kajmakową z puszki lub zrobioną przez siebie z mleka skondensowanego łączymy z miękkim masłem dokładnie miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Krok 13 - Tort z orzechami włoskimi foto
Ciasto dekorujemy masą kajmakową.
Krok 14 - Tort z orzechami włoskimi foto
Posypujemy orzechami włoskimi i schładzamy.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Helena63 01.03.2015 13:48
jak z orzechami to musi być pyszny
Mira85 01.03.2015 11:04
Świetnie wygląda
Róża1 01.03.2015 00:00
przepyszny torcik !!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat